Pszt, mi tudjuk, hogyan kell luxus steaket grillezni. Ön is kér belőle?

2024. június 20 ∙ 5 perc olvasás

Tökéletes steakre vágyik, és azon tűnődik, hogyan készítse el? Csak kövesse az egyszerű utasításokat, és az eredmény tökéletes lesz. Csodálatosan átsütve, pont a megfelelő mértékben szaftos és omlós, nyami. Ha már most csorog a nyála, akkor Ön is meg tudja csinálni. De azért ez egy kicsit több előkészületet igényel. Ebben az esetben nem elég, ha csak megveszi a boltban a húst, és rádobja a grillre.

Kerti grill, mint egy jó kezdet

Ha még nincs kerti grillje, akkor itt az ideje, hogy beszerezzen egyet. Grill nélkül nem lesz luxus steakje. Saját magától pedig nem fog elkészülni.
Szóval egy, kettő, három, kezdünk!

Egy jó steaket egy elektromos grillen is elkészíthet, amit különösen azok értékelnek, akik az erkélyen szeretnének grillezni. Előnye a könnyű hordozhatóság, hátránya az áramellátás szükségessége. A steakek sütéséhez szolgál a bordázott felület.

Az utóbbi években különösen népszerűvé váltak a gázgrillek. Ezek alkalmasak a kertbe, de az erkélyre vagy a teraszra is. Ráadásul gyorsan felmelegednek, így nem kell túl sokat várni a steakre. 

Ha füstös aromájú húst szeretne, akkor válasszon klasszikus faszéntüzelésű grillt. Ezek a grillek a klasszikus tábortűz hangulatát adják, de nem alkalmasak teraszokra és erkélyekre. 

Nem elég a húst a grillre dobni.

Mielőtt a barátokkal és a családdal együtt élvezhetné a finom steaket, elő kell készítenie a grillt. Meg kell tisztítani és megfelelően fel kell melegíteni, ideális esetben 210 °C-ra. Ne tegye a húst hideg rostélyra, mert a szaftja kifolyik, és ezt nem szeretné.  

Számít a hús minősége

Ha már van kerti grillje, és készül elkészíteni a legfinomabb steaket, amit valaha evett, akkor a hús kiválasztásával kell kezdenie. Ebben az esetben semmiképpen sem érdemes spórolni. A nagyszerű steak alapja a minőségi hús.

Ha van a közelben hentesüzlet, akkor a legjobb, ha mindig ott vásárolja meg a húst. Igaz, hogy a grillre alkalmas steak megvásárlása elég nagy tudomány. Nem minden marhahús alkalmas grillezésre. A legjobb megoldás tulajdonképpen egy hentes, ideális esetben olyan, akihez rendszeresen eljár vásárolni, és aki aszerint ad tanácsot Önnek, hogy mit fog sütni. Ha van ilyen hentese, gratulálunk! Részben nyert ügye van. 

Milyen húst válasszunk:

Igazi steaknek csak a marhahús alkalmas, más hús nem. Az is fontos, hogy kellően érlelt legyen, azaz a levágástól legalább tíz nap teljen el. Ekkor a hús megpuhul és intenzívebb ízt kap. Ha korábban vásárolja meg, és nem eléggé érett, akkor nem nagyon fogja élvezni a steaket. Általában minél tovább érlelik a húst, annál jobb. Nyugodtan több hetet is.

A valóság azonban gyakran egészen más. Egyes termelők megpróbálják felgyorsítani a folyamatot, és a lehető leggyorsabban eladni a húst. A vásárlók ilyenkor rossz minőségű, kemény és kiszáradt húst vesznek. A steakhez a legjobb hús a hátszín, a bélszín, de jó lehet még a comb is.

A szín is kulcsfontosságú

Egy másik fontos mutató a hús színe. Azt gondolhatnánk, hogy a világos vörös a legjobb, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Részesítse előnyben az érlelt húst, amely sötétebb tónusú és enyhén barnás színű. Az ilyen hús szétesik a tányéron.

Minél vastagabb, annál jobb

A hús színe mellett a vastagsága is számít. Egy vékony steak nagyon gyorsan átsül. Olyan húst válasszon, amely elég magas és minden oldalról egyenletes. A legalább 3 centiméteres vagy annál vastagabb szeleteket részesítse előnyben. 

Ne becsülje alá a steak előkészítését a grillezéshez

Van néhány tippünk a steak grillezéséhez. Miután megvásárolta a legjobb húst, ideje nekilátni magának a finomságnak:

  • Vegye ki a húst a hűtőből legalább egy órával a grillezés előtt. Egy ideig szobahőmérsékleten kell pihentetni, hogy ne kapjon hőmérsékleti sokkot. 
  • Soha ne klopfolja ki vagy pácolja be a marhaszeleteket. 
  • Grillezés előtt csak enyhén kenje be vajjal vagy olívaolajjal. 
  • Ne adjon hozzá semmilyen fűszert vagy gyógynövényt. 
  • Helyezze a steaket a forró felületre, és ne menjen el. 
  • Figyelni kell rá, mert a steak nagyon gyorsan átsül. Ha közepesen átsütött húst szeretne, akkor mindkét oldalon csak 3-4 percre van szüksége. Ez azonban nagyon egyéni, a steak magasságától és a grill teljesítményétől függ. 
  • A legjobb, ha a steaket fogóval fordítja meg, villával soha ne szurkálja meg. 

A hús hőmérsékletének meghatározására a legjobb és legpontosabb módszer a húshőmérő. Ez a grillezéshez szükséges segédeszköz biztosan jól fog jönni az igazán ízletes steakhez. 

  • A rare hőmérséklet, azaz a kevésbé átsült steak belső hőmérséklete 40 °C és 48 °C között van.
  • A medium vagy közepesen átsült hús hőmérséklete 50 °C és 59 °C között van. 
  • A well done vagy erősen átsült hús hőmérséklete 60 °C-ig terjed.

 

Végül ízlés szerint fűszernövényekkel, sóval és borssal fűszerezheti a húst. Körülbelül tíz perc elteltével tálalja, hogy a húsban lévő szaftok szépen szét tudjanak terjedni. Ha pedig tippeket keres a grillezéshez, inspirálódjon weboldalunkon. Az egész családot és a barátokat is képes lesz megvendégelni. Aztán egy, kettő, három, és máris olyan finomság kerülhet az asztalra, amit senki sem fog elfelejteni. Szóval sok sikert!

Ne maradjon le a kedvezményekről és az újdonságokról

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

kedvezmények

kiárusítás

újdonságok

A hírlevélről bármikor leiratkozhat