Mi a legjobb módja a begyújtásnak a grillben?

2023. március 22 ∙ 3 perc olvasás

Az ételek grillen való elkészítése nagyszerű dolog. Ahhoz azonban, hogy ne kelljen sokáig várni, és hogy az ételek egyenletesen átsüljenek, megfelelően fel kell melegíteni a grillt. Nézze meg, hogyan kell ezt megtennie faszéntüzelésű grill esetén, de más típusú grilleknél is.

Szenvedélyesen szeretünk grillezni:

Tűz nélkül nem lenne grillezés. Most megnézzük, hogyan kell begyújtani a különböző típusú grillekben, hogy Ön is élvezhesse az ételeket és magát a grillezést:

Faszenes grillek

A begyújtáshoz a faszenes grillekben ideális eszköz az úgynevezett begyújtókémény. Ez egy fémhenger, amelynek alján lyukak vannak, hogy a levegő áramolhasson. Belsejében egy rács van, az oldalán pedig fogantyúk a könnyű kezelhetőség érdekében. A grillt pillanatok alatt be lehet gyújtani.

Csak helyezze a begyújtókéményt a grillre, kifejezetten a rostélyra, ahol a parázs van. Helyezzen néhány gyújtókockát a kémény alá, és halmozza rá a szenet. Az alsó nyíláson keresztül gyújtsa meg a kockákat. A szénnek körülbelül 15 perc alatt készen kell lennie. A szenet úgy ismeri fel, hogy a széleinél már izzik. Ezután a fogantyúk segítségével ürítse a kéményt a grillbe. Ha brikettet használ, a szenesedési idő valamivel hosszabb. Általában 20-30 percig tart. A megfelelő időt a briketteken képződő finom hamu alapján állapíthatja meg.

 

 

Begyújtókémény nélkül is lehetséges 

Ha nem rendelkezik a fent leírt eszközzel, semmi baj. Csak számoljon azzal, hogy az előkészítés hosszabb időt vehet igénybe. Ismét használjon gyújtókockákat. Helyezze rájuk a szént vagy a brikettet. Gyújtsa meg a kockákat, és várja meg, amíg a szén szétég felettük. Ezután szórja szét őket oldalirányban, és tegye rájuk az el nem égett réteget. Amikor már az egész szén izzik, szórja szét a rostélyon. Ideális, ha nem borítják be az egész rostélyt. Így lesz egy olyan felület is, ahol nem lesznek olyan forróak. Ha sikeresen begyújtott a grillben, fedje le a grillt egy fedővel, és hagyja előmelegedni körülbelül 10-15 percig.

TIPP: Kerülje a folyékony gyújtóst. Ezeknek általában kellemetlen benzinillatuk van, amit az elkészítendő ételben is érezhet.

Gázgrillek és elektromos grillek

Ezeknek a grilltípusoknak teljesen más a vezérlése, mint a faszénnel működő grilleknek. Az elektromos grilleket általában csak be kell dugni a konnektorba, beállítják a kívánt hőmérsékletet, majd megvárják, amíg felmelegszik. A gázgrillek esetében ez a gyártótól és a grill típusától függ. Első lépésként tehát el kell olvasni a használati utasítást. Többnyire fel kell nyitni a grill fedelét (hogy a szivárgó gáz ne tudjon összegyűlni), és meg kell nyitni a gázpalack szelepét. Várjunk egy percet, amíg a gáz bejut a csőbe. Ezután már csak be kell gyújtani az égőket, szükség szerint beállítani őket, és becsukni a fedelet. 10-15 perc múlva a grill teljesen előmelegszik.

TIPP: Vadonatúj grillje van? Mielőtt elkezdené az ételek elkészítését rajta, hagyja, hogy felforrósodjon. Ez azt jelenti, hogy állítsa a hőfokot a maximumra, vagy gyújtsa be a szenet vagy a brikettet, majd hagyja kihűlni a grillt.

 

 

Ne maradjon le a kedvezményekről és az újdonságokról

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

kedvezmények

kiárusítás

újdonságok

A hírlevélről bármikor leiratkozhat