9 hiba, amit a leggyakrabban elkövetünk a hús és egyéb finomságok grillezése során

2024. június 19 ∙ 5 perc olvasás

A grillszezon már javában tart, és nincs is jobb, mint egy hosszú nap után "dobni valamit a grillre", és elfogyasztani egy nagyszerű steaket, hamburgert vagy akár a grillezett zöldségeket. Bár a legtöbb ember pozitívan viszonyul a grillezéshez, mégis vannak olyanok, akiknek aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e ez az ételkészítési mód. Nézzük meg közelebbről, és derítsük ki, mi az igazság.

1. Egészséges grillezés nem létezik! 

Mindannyiunknak eszébe juthatott már ez a gondolat: A grillezés tényleg egészséges ételkészítési mód, vagy nem? Ez az állítás kissé ellentmondásos, mert attól függ, hogy mit és hogyan grillezünk. Ha az olívaolajjal pácolt és gyógynövényekkel fűszerezett sovány húsokat, a halat, a zöldségeket vagy az alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat kedveli, akkor nem kell aggódnia.

A pácolásnál spóroljon a sóval, de ne spóroljon a fűszernövényekkel, fokhagymával vagy a chilivel. A pác elkészítése többet számít, mint gondolná. Tegyen bele mindent, amit szeret. És már részben készen is van!

Csöpögtesse le, vagy enyhén törölje le a pácot a húsról, grillezze meg a húst, és végül, mielőtt levenné a grillről, enyhén kenje meg a páccal. Ez biztosítja, hogy a pác ne csöpögjön le, és ne égjen meg. 

2. Nem kell figyelni a grill hőmérsékletét

Ez bizony tévedés. Ahhoz, hogy a legjobb ízt és megfelelően átsült steaket kapjon, folyamatosan figyelnie kell a hőmérsékletet. 

A következő 3 fokot különböztetjük meg: 

  • Az alacsony hőmérséklet 130 °C és 180 °C között van. 
  • A közepes hőmérséklet 180 °C és 230 °C között mozog. 
  • A magas hőmérséklet 230 °C és 300 °C közé esik. 

A steaket például magas hőmérsékleten kell grillezni, míg a zöldségeket a legalacsonyabb hőmérsékleten. Ne becsülje ezt alá, ugye nem akarja, hogy a hús nyers legyen, a zöldség pedig megégjen?

A pontos hőmérsékletet könnyebb ellenőrizni a gázgrilleknél, ahol az égők szabályozhatók, vagy az elektromos grilleknél. A faszenes grilleknél egy kis érzékre és tapasztalatra van szükség.

3. A legjobb minőségű hús a boltból származik

A boltban nem tudhatja, hogy mennyire friss a hús vagy pontosan milyen összetevőkből áll. Bár így gyorsabb, csalódhat a végeredményben. A vastag pácréteg alatt nehéz megállapítani, hogy a hús valóban "jó állapotban" van-e. 

Ezért sokkal jobb, ha friss húst vásárol, lehetőleg hentesnél, és maga pácolja be. Kicsit több munkával jár, de a végén Ön is és a szerettei is jobban fogják élvezni. Ha ismer egy jó hentest, akkor szerencséje van. 

TIPP: Nézze meg, hogyan kell szűzpecsenyét grillezni. További inspirációt ebben a cikkben talál

4. A húsnak nincs szüksége pihenésre

Talán azt gondolja, hogy a húst azonnal elkezdheti grillezni, amint kiveszi a hűtőből. Csak ráteszi a grillre, és mire háromig számol, már készen is van. De ez nem ilyen egyszerű. A lényeg, hogy mindent alaposan előkészítsünk. Melegítse fel a grillt, és legalább egy órával korábban vegye ki a húst a hűtőből. Ha a forró grillre tesszük, miközben még hideg, akkor hőmérsékleti sokkot kap, összezsugorodik, kemény és száraz lesz. Ezt pedig biztosan nem szeretné. 

5. A steakeket és kolbászokat muszáj forgatni

Hajlamos folyton villával szurkálni a húst, és újra és újra megfordítani a kolbászt, hogy minden oldalról szépen megpiruljon? Akkor most már tudni fogja, hogy ez így nem helyes. Különösen a marhahúsnál nagyon fontos, hogy csak egyszer fordítsa meg, hogy ízletes kérget kapjon. Abból lehet tudni, hogy mikor van itt az ideje a forgatásnak, ha a tetején megjelenik a szaft. Ha mindkét oldala megbarnult, tegye félre a húst a grill szélére, hogy közvetett hőn süljön.

A kolbászok esetében hasonló módon kell eljárni. Az a lényeg, hogy ne fordítsa meg őket percenként, különben nyers lesz a belsejük. 

 

6. A legjobb, ha a húst kiklopfoljuk

Semmiképpen sem! Ezzel megbontaná az izomrostokat, amiben a szaft van. A száraz steak pedig nem túl jó. Szóval a grillezésnél az az alapszabály, hogy ne klopfolja ki a húst, ne sózza meg túlságosan, és vigyázzon a borssal. Sikerült? 

7. A húsok a legalkalmasabbak a grillezéshez

Manapság már szinte bármit lehet grillezni. Ha nem híve a húsoknak, akkor választhat zöldségeket is. Bőven van miből választani - a cukkini, a padlizsán, a kukorica, a burgonya és még sok minden más is jó a grillezéshez. Nem feledkezhetünk meg a népszerű sajtokról sem, mint például a halloumi vagy a camembert. A nyársak is nagyon népszerűek, amelyekben a húst tofuval helyettesíthetjük. Ha pedig valami édeset szeretne kipróbálni, mit szólna egy kis gyümölcshöz? Egy grillezett alma vagy körte például nagyon finom. Egyszóval a fantáziának nincsenek határai. Dobjon a grillre sok ilyen finomságot, a siker garantált!

8. A legjobb pác az olajos pác

Bár az olajos pácok eléggé elterjedtek, érdemes tudni, hogy sokkal jobb, ha joghurtos vagy tejfölös páccal pácol. Ha ehhez friss fűszernövényeket ad, egészségesebb "mártást" kap, és a hús ízvilága is érdekesebb lesz. Használhat citromlevet is, amitől a hús még puhább lesz. Nyami!

9. A grillezett húst azonnal meg kell enni

Sikerült, a hús elkészült, már csak tányérra kell tenni és megenni. De figyelem, adjon a húsnak egy kis időt, hogy a szaft szépen szétterjedjen a húsban. Elég várni néhány percig, és az íze sokkal jobb lesz. Ráadásul senki sem akarja megégetni a száját, nem igaz? A türelem finom ételt terem!

Minden a grill kiválasztásánál kezdődik

Önön múlik, hogy melyik típust részesíti előnyben. Ha például az erkélyen szeretne grillezni, akkor lehet, hogy az elektromos grillt részesíti előnyben. A faszenes grillek még mindig klasszikusnak számítanak, és a modern gázgrillek is nagyon népszerűek. Ha pedig a klasszikus tűzrakóhelyet szereti, akkor manapság már olyat is beszerezhet, amely stílusos és biztonságos is.

És hogy a grillezés minél nagyobb élvezet legyen, ne felejtsen el kiegészítőket vásárolni a grillhez. Számos különböző kütyü létezik, amelyek megkönnyítik a grillezést. És mire háromig számolna, már kész is lesz a legjobb vacsora, aminek nem kell egészségtelennek lennie! Szóval vágjon bele. 

Ha pedig nem tudod, hogyan kezdjen hozzá, inspirálódjon a grillezési tippjeinkkel

Ne maradjon le a kedvezményekről és az újdonságokról

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

kedvezmények

kiárusítás

újdonságok

A hírlevélről bármikor leiratkozhat