A grillszezon már javában tart, és nincs is jobb, mint egy hosszú nap után "dobni valamit a grillre", és elfogyasztani egy nagyszerű steaket, hamburgert vagy akár a grillezett zöldségeket. Bár a legtöbb ember pozitívan viszonyul a grillezéshez, mégis vannak olyanok, akiknek aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e ez az ételkészítési mód. Nézzük meg közelebbről, és derítsük ki, mi az igazság.
Mindannyiunknak eszébe juthatott már ez a gondolat: A grillezés tényleg egészséges ételkészítési mód, vagy nem? Ez az állítás kissé ellentmondásos, mert attól függ, hogy mit és hogyan grillezünk. Ha az olívaolajjal pácolt és gyógynövényekkel fűszerezett sovány húsokat, a halat, a zöldségeket vagy az alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat kedveli, akkor nem kell aggódnia.
A pácolásnál spóroljon a sóval, de ne spóroljon a fűszernövényekkel, fokhagymával vagy a chilivel. A pác elkészítése többet számít, mint gondolná. Tegyen bele mindent, amit szeret. És már részben készen is van!
Csöpögtesse le, vagy enyhén törölje le a pácot a húsról, grillezze meg a húst, és végül, mielőtt levenné a grillről, enyhén kenje meg a páccal. Ez biztosítja, hogy a pác ne csöpögjön le, és ne égjen meg.
Ez bizony tévedés. Ahhoz, hogy a legjobb ízt és megfelelően átsült steaket kapjon, folyamatosan figyelnie kell a hőmérsékletet.
A következő 3 fokot különböztetjük meg:
A steaket például magas hőmérsékleten kell grillezni, míg a zöldségeket a legalacsonyabb hőmérsékleten. Ne becsülje ezt alá, ugye nem akarja, hogy a hús nyers legyen, a zöldség pedig megégjen?
A pontos hőmérsékletet könnyebb ellenőrizni a gázgrilleknél, ahol az égők szabályozhatók, vagy az elektromos grilleknél. A faszenes grilleknél egy kis érzékre és tapasztalatra van szükség.
A boltban nem tudhatja, hogy mennyire friss a hús vagy pontosan milyen összetevőkből áll. Bár így gyorsabb, csalódhat a végeredményben. A vastag pácréteg alatt nehéz megállapítani, hogy a hús valóban "jó állapotban" van-e.
Ezért sokkal jobb, ha friss húst vásárol, lehetőleg hentesnél, és maga pácolja be. Kicsit több munkával jár, de a végén Ön is és a szerettei is jobban fogják élvezni. Ha ismer egy jó hentest, akkor szerencséje van.
TIPP: Nézze meg, hogyan kell szűzpecsenyét grillezni. További inspirációt ebben a cikkben talál
Talán azt gondolja, hogy a húst azonnal elkezdheti grillezni, amint kiveszi a hűtőből. Csak ráteszi a grillre, és mire háromig számol, már készen is van. De ez nem ilyen egyszerű. A lényeg, hogy mindent alaposan előkészítsünk. Melegítse fel a grillt, és legalább egy órával korábban vegye ki a húst a hűtőből. Ha a forró grillre tesszük, miközben még hideg, akkor hőmérsékleti sokkot kap, összezsugorodik, kemény és száraz lesz. Ezt pedig biztosan nem szeretné.
Hajlamos folyton villával szurkálni a húst, és újra és újra megfordítani a kolbászt, hogy minden oldalról szépen megpiruljon? Akkor most már tudni fogja, hogy ez így nem helyes. Különösen a marhahúsnál nagyon fontos, hogy csak egyszer fordítsa meg, hogy ízletes kérget kapjon. Abból lehet tudni, hogy mikor van itt az ideje a forgatásnak, ha a tetején megjelenik a szaft. Ha mindkét oldala megbarnult, tegye félre a húst a grill szélére, hogy közvetett hőn süljön.
A kolbászok esetében hasonló módon kell eljárni. Az a lényeg, hogy ne fordítsa meg őket percenként, különben nyers lesz a belsejük.
Semmiképpen sem! Ezzel megbontaná az izomrostokat, amiben a szaft van. A száraz steak pedig nem túl jó. Szóval a grillezésnél az az alapszabály, hogy ne klopfolja ki a húst, ne sózza meg túlságosan, és vigyázzon a borssal. Sikerült?
Manapság már szinte bármit lehet grillezni. Ha nem híve a húsoknak, akkor választhat zöldségeket is. Bőven van miből választani - a cukkini, a padlizsán, a kukorica, a burgonya és még sok minden más is jó a grillezéshez. Nem feledkezhetünk meg a népszerű sajtokról sem, mint például a halloumi vagy a camembert. A nyársak is nagyon népszerűek, amelyekben a húst tofuval helyettesíthetjük. Ha pedig valami édeset szeretne kipróbálni, mit szólna egy kis gyümölcshöz? Egy grillezett alma vagy körte például nagyon finom. Egyszóval a fantáziának nincsenek határai. Dobjon a grillre sok ilyen finomságot, a siker garantált!
Bár az olajos pácok eléggé elterjedtek, érdemes tudni, hogy sokkal jobb, ha joghurtos vagy tejfölös páccal pácol. Ha ehhez friss fűszernövényeket ad, egészségesebb "mártást" kap, és a hús ízvilága is érdekesebb lesz. Használhat citromlevet is, amitől a hús még puhább lesz. Nyami!
Sikerült, a hús elkészült, már csak tányérra kell tenni és megenni. De figyelem, adjon a húsnak egy kis időt, hogy a szaft szépen szétterjedjen a húsban. Elég várni néhány percig, és az íze sokkal jobb lesz. Ráadásul senki sem akarja megégetni a száját, nem igaz? A türelem finom ételt terem!
Önön múlik, hogy melyik típust részesíti előnyben. Ha például az erkélyen szeretne grillezni, akkor lehet, hogy az elektromos grillt részesíti előnyben. A faszenes grillek még mindig klasszikusnak számítanak, és a modern gázgrillek is nagyon népszerűek. Ha pedig a klasszikus tűzrakóhelyet szereti, akkor manapság már olyat is beszerezhet, amely stílusos és biztonságos is.
És hogy a grillezés minél nagyobb élvezet legyen, ne felejtsen el kiegészítőket vásárolni a grillhez. Számos különböző kütyü létezik, amelyek megkönnyítik a grillezést. És mire háromig számolna, már kész is lesz a legjobb vacsora, aminek nem kell egészségtelennek lennie! Szóval vágjon bele.
Ha pedig nem tudod, hogyan kezdjen hozzá, inspirálódjon a grillezési tippjeinkkel.