A grillt a téliesítés előtt mindenképpen tisztítsa meg. Megmutatjuk, hogyan fogjon hozzá

2023. december 20 ∙ 4 perc olvasás

Közeleg a tél, és ezzel együtt itt az ideje, hogy a hűséges grilljét eltegye téli álmot aludni. Ahhoz, hogy jövőre újra bevetésre kész legyen, megfelelően kell gondoskodni róla. Nézzük meg, hogyan kell téliesíteni a grillt.

Grill téliesítése lépésről-lépésre

A terv világos: megtisztítani a grillt, és jövőre olyan állapotban elővenni, hogy elég legyen begyújtani, és gond nélkül grilleni. Itt is érvényes, hogy érdemes tervet készíteni és betartani azt, nehogy a következő szezonban kiderüljön, hogy elfelejtett valami fontosat. 

Mit foglal magában a grill téliesítése?

  • A teljes grill alapos tisztítása.
  • Az egyes alkatrészek ellenőrzése és karbantartása.
  • A grill megfelelő tárolása.
  • A grillezési eszközök és tartozékok karbantartása.

Hogyan kell alaposan megtisztítani a grillt?

A grill és minden alkatrészének pontos tisztítása alapvető fontosságú. Csak így lehet megszabadulni az ételmaradékoktól és a zsírtól, amelyek a tél folyamán rozsdásodást vagy más kellemetlenségeket okozhatnak.

A gázgrillek esetében különös figyelmet kell fordítani az égőkre. Alaposan tisztítsa meg őket kefével és porszívóval, hogy teljesen mentesek legyenek a lerakódásoktól. Ellenőrizze, hogy nincs-e rajtuk sérülés, eltömődés vagy nem lazultak-e meg. Ha szükséges, cserélje ki őket újakra, hogy elkerülje az esetleges problémákat.

A faszéntüzelésű grilleket alaposan tisztítsa meg a hamutól egy kislapáttal és egy seprűvel. Porszívózza ki a zsírfelfogó tálca alatti területet is. Tisztítsa meg drótkefével a grillrácsot és a zsírfelfogó tálcát. Ne féljen nyomást gyakorolni rá.

Az elektromos grilleket csak törölje át nedves ruhával és nem habzó tisztítószerrel. Ne használjon súrolószereket vagy drótkefét, mert az megkarcolhatja a felületet, amelyre aztán a grillezett finomságok rátapadnak.

TIPP: A zsír eltávolításához próbálja ki a speciális, kifejezetten grillekre, tűzhelyekre és sütőkre kifejlesztett termékeket. Ezek még a nagyon makacsul odaégett darabok esetében is segíthetnek. Ne csak a rácson használja őket, hanem a grill egész testén is. Tisztítás után kenje be a grillt növényi olajjal, amely természetes védelmet nyújt a nedvesség ellen.
 

Ellenőrizze le a grillt felülről lefelé

Gondosan ellenőrizze le a grill minden részét, hogy nincs-e rajta sérülés vagy vágás. Ellenőrizze a fedelek tömítéseit szivárgás szempontjából. Ha szükséges, cserélje ki a tömítéseket, hogy a grillezés során a lehető legkevesebb hő távozzon. Ellenőrizze a pántokat is. Ha meglazultak vagy beragadtak, húzza meg a csavarokat, vagy cserélje ki a pántot újra.

Ellenőrizze a fogantyúkat, a markolatokat és a szabályozókat is. Rögzítse a meglazult alkatrészeket, pótolja a hiányzó részeket, és a fából készült részeket kezelje speciális olajjal. Ellenőrizze az összes vezérlőelem működését. Az öntöttvas rostélyokkal ellátott grillek esetében ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajtuk repedések vagy törések. Cserélje ki a sérült rácsokat, hogy megakadályozza az ételek leesését a grillről.

Hová tegye a grillt télre?

A grill ideális tárolási helye egy száraz garázs, fészer, kerti ház vagy más fedett, nedvességtől mentes és jól szellőző helyiség. Kerülje a nedves pincéket és a szellőzés nélküli helyiségeket, mivel ettől rozsdásodhat a grill. Az sem ideális, ha a grill egész télen kint van a szabadban, vagy akár a teraszon.

Megfelelő tárolás

A grillt tárolás előtt takarja le egy védőponyva segítségével, hogy megvédje a portól, pókhálóktól és egyéb szennyeződésektől. Ideálisak a speciális, a grillekre készült grillponyvák. A gázgrillt függőlegesen tárolja, hogy elkerülje az égők sérülését. Elektromos grillek esetében húzza ki a tápkábelt. Ha maradt faszén vagy fa, azt is mindenképp helyezze egy biztos helyre. Tárolja száraz helyen, különben az anyag nedvességet szív magába, és nem fog égni.

Ne felejtse el karbantartani a grillezéshez szükséges eszközeit

Amikor grillez, általában különféle eszközöket használ. Ezek is megérdemlik a törődést a téli álom előtt. A csipeszt, a forgatót, a kaparót és más eszközöket használat után mindig alaposan tisztítsa meg úgy, hogy forró vízbe és mosogatószerbe áztatja, majd tisztára törli őket. A rozsdamentes acélból készült eszközökön speciális fényesítőt is használhat, hogy visszanyerje eredeti fényüket. Szárítás után tárolja a grill eszközöket száraz helyen, lehetőleg eredeti csomagolásukban, dobozukban vagy tokjukban.

 

Egy kis odafigyeléssel és rendszeres karbantartással eszközei könnyedén sok grillszezont kibírnak majd. Ügyeljen a megfelelő tisztításra, az összes alkatrész ellenőrzésére és a megfelelő tárolásra. Ezután nincs más dolga, mint várni a tavaszt, amikor sok izgatott grillező az első napsütés első jelére előveszi a grilljét!

Ne maradjon le a kedvezményekről és az újdonságokról

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

kedvezmények

kiárusítás

újdonságok

A hírlevélről bármikor leiratkozhat