Közeleg a tél, és ezzel együtt itt az ideje, hogy a hűséges grilljét eltegye téli álmot aludni. Ahhoz, hogy jövőre újra bevetésre kész legyen, megfelelően kell gondoskodni róla. Nézzük meg, hogyan kell téliesíteni a grillt.
A terv világos: megtisztítani a grillt, és jövőre olyan állapotban elővenni, hogy elég legyen begyújtani, és gond nélkül grilleni. Itt is érvényes, hogy érdemes tervet készíteni és betartani azt, nehogy a következő szezonban kiderüljön, hogy elfelejtett valami fontosat.
Mit foglal magában a grill téliesítése?
A grill és minden alkatrészének pontos tisztítása alapvető fontosságú. Csak így lehet megszabadulni az ételmaradékoktól és a zsírtól, amelyek a tél folyamán rozsdásodást vagy más kellemetlenségeket okozhatnak.
A gázgrillek esetében különös figyelmet kell fordítani az égőkre. Alaposan tisztítsa meg őket kefével és porszívóval, hogy teljesen mentesek legyenek a lerakódásoktól. Ellenőrizze, hogy nincs-e rajtuk sérülés, eltömődés vagy nem lazultak-e meg. Ha szükséges, cserélje ki őket újakra, hogy elkerülje az esetleges problémákat.
A faszéntüzelésű grilleket alaposan tisztítsa meg a hamutól egy kislapáttal és egy seprűvel. Porszívózza ki a zsírfelfogó tálca alatti területet is. Tisztítsa meg drótkefével a grillrácsot és a zsírfelfogó tálcát. Ne féljen nyomást gyakorolni rá.
Az elektromos grilleket csak törölje át nedves ruhával és nem habzó tisztítószerrel. Ne használjon súrolószereket vagy drótkefét, mert az megkarcolhatja a felületet, amelyre aztán a grillezett finomságok rátapadnak.
Gondosan ellenőrizze le a grill minden részét, hogy nincs-e rajta sérülés vagy vágás. Ellenőrizze a fedelek tömítéseit szivárgás szempontjából. Ha szükséges, cserélje ki a tömítéseket, hogy a grillezés során a lehető legkevesebb hő távozzon. Ellenőrizze a pántokat is. Ha meglazultak vagy beragadtak, húzza meg a csavarokat, vagy cserélje ki a pántot újra.
Ellenőrizze a fogantyúkat, a markolatokat és a szabályozókat is. Rögzítse a meglazult alkatrészeket, pótolja a hiányzó részeket, és a fából készült részeket kezelje speciális olajjal. Ellenőrizze az összes vezérlőelem működését. Az öntöttvas rostélyokkal ellátott grillek esetében ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajtuk repedések vagy törések. Cserélje ki a sérült rácsokat, hogy megakadályozza az ételek leesését a grillről.
A grill ideális tárolási helye egy száraz garázs, fészer, kerti ház vagy más fedett, nedvességtől mentes és jól szellőző helyiség. Kerülje a nedves pincéket és a szellőzés nélküli helyiségeket, mivel ettől rozsdásodhat a grill. Az sem ideális, ha a grill egész télen kint van a szabadban, vagy akár a teraszon.
A grillt tárolás előtt takarja le egy védőponyva segítségével, hogy megvédje a portól, pókhálóktól és egyéb szennyeződésektől. Ideálisak a speciális, a grillekre készült grillponyvák. A gázgrillt függőlegesen tárolja, hogy elkerülje az égők sérülését. Elektromos grillek esetében húzza ki a tápkábelt. Ha maradt faszén vagy fa, azt is mindenképp helyezze egy biztos helyre. Tárolja száraz helyen, különben az anyag nedvességet szív magába, és nem fog égni.
Amikor grillez, általában különféle eszközöket használ. Ezek is megérdemlik a törődést a téli álom előtt. A csipeszt, a forgatót, a kaparót és más eszközöket használat után mindig alaposan tisztítsa meg úgy, hogy forró vízbe és mosogatószerbe áztatja, majd tisztára törli őket. A rozsdamentes acélból készült eszközökön speciális fényesítőt is használhat, hogy visszanyerje eredeti fényüket. Szárítás után tárolja a grill eszközöket száraz helyen, lehetőleg eredeti csomagolásukban, dobozukban vagy tokjukban.
Egy kis odafigyeléssel és rendszeres karbantartással eszközei könnyedén sok grillszezont kibírnak majd. Ügyeljen a megfelelő tisztításra, az összes alkatrész ellenőrzésére és a megfelelő tárolásra. Ezután nincs más dolga, mint várni a tavaszt, amikor sok izgatott grillező az első napsütés első jelére előveszi a grilljét!