A grillezés nem csak a húsról szól
A magyarok a kerti grillezés szerelmesei. Azonban gyakran elfelejtik, hogy nem feltétlenül csak egy zsíros húsdarab grillezéséről van szó, amitől néha rosszul lesz az ember. A grillezés lehet friss, egészséges és ízletes is. A lényeg, hogy ne féljünk kipróbálni valami újat, és adjunk esélyt még az olyan alapanyagoknak is, amelyekről talán életünkben először hallunk. Jöjjön és élvezze a grillezést, amitől nem lesz rosszul. Hogyan fogjunk hozzá?
Mint minden grillezés esetében, a megfelelően előkészített kerti grill itt is elengedhetetlen. Akár gázgrillje, akár faszenes grillje van, hagyjon időt arra, hogy felmelegedjen a tökéletes hőmérsékletre. Ne felejtsen el előkészíteni minden egyéb kelléket a grillezéshez, amire szüksége lehet (szerszámok, tűk, pizzakő).
Bevásárlólista: az már félsiker
Ha most debütálna a grillezett zöldségekkel, mindenképpen érdemes egy tervet készíteni, pontosabban megtervezni, hogy mi lesz a menü. Ez nemcsak a bevásárlást könnyíti meg, hanem az előkészületi munkálatokat is. Szóval ceruza és papír, és kezdheti az írást.
A grillezett zöldségek sosem okoznak csalódást
Most térjünk vissza a kérdéshez, hogy mit tegyünk a grillre. Egyetlen vegetáriánus vagy vegán sem fog megsértődni a jól elkészített zöldségeken. Legyen szó köretről vagy főételről. A cukkini, a padlizsán, de a paprika, a csemegekukorica, a spárga, a gomba és más nagyobb fajták mind alkalmasak a grillezésre. A húsokhoz hasonlóan a zöldségeket is először be kell pácolni. Addig grillezzük őket, amíg ropogós állagot és határozott ízt nem kapnak.
Tudta, hogy gyümölcsöket is grillezhet?
A grillezett gyümölcsök nemcsak édességként, hanem a tartalmasabb sajtok friss kísérőjeként is élvezhetők. És hogy milyen gyümölcsök alkalmasak a grillezésre? Próbálja ki a grillezett dinnyét, banánt, őszibarackot, sárgabarackot vagy körtét. A gyümölcsökben lévő cukor kellemes karamellás ízt kölcsönöz nekik.
Ön milyen húsalternatívákat választ?
Számos érdekes alternatíva van ma a piacon. A vegetáriánusok különféle sajtos finomságok közül válogathatnak, a vegánok számára pedig ott van például a seitan (búzafehérjéből készül), a tempeh (szójababból készül), a tofu vagy a szójahús.
Ha a kolbászokat, a hamburgereket és a virsliket sem hagyná ki a grillezésből, az sem probléma. Ma már a hétköznapi szupermarketekben is találhatunk alternatívákat rájuk, amelyek leggyakrabban a fent említett összetevőkből készülnek. De improvizálhat is, és otthon is készíthet vegán hamburgert. Nem bonyolult. Ezek általában hüvelyesekből és más zöldségekből készült pogácsák.
Játsszon az ízesítéssel
Ebben az esetben a megfelelő fűszerezésnek vagy pácnak még nagyobb szerepe van, mint a húsok esetében. Az olyan húsalternatívák, mint a tofu, a szója vagy a seitan nem rendelkeznek túl erős természetes ízzel. Ezért nagyon sok múlik azon, hogy milyen fűszereket, gyógynövényeket vagy mártásokat használ.
Egy alapvető pácrecept, amit nem lehet elrontani, ha az olívaolajat összekeverjük sóval, borssal és a kedvenc (szárított vagy friss) fűszernövényünkkel. De a szójaszósz vagy a worcester is jellegzetes ízt kölcsönözhet. Csak arra ügyeljen, hogy a boltban vásárolt pácok és fűszerek használatakor ellenőrizze azok összetevőit. Nézze meg, hogy nem tartalmaznak-e állati eredetű összetevőket.
Kísérletezhet más összetevőkkel is:
- Fűszerek és gyógynövények: chili, szárított fokhagyma, gyömbér, koriander, kurkuma, kömény, oregánó, bazsalikom, zsálya, menta. Az, ami a kertjében nő, vagy amit szeret. Ne féljen szabadjára engedni az ízlését és a fantáziáját.
- Gyümölcsök: a lime, a narancs vagy a citrom leve a legjobb a pácokhoz.
- Az aromás szezámolaj (nagyon óvatosan bánjon vele), a chilipaszta, a balzsamecet szintén ízt ad az ételnek. A nádcukor, amely a grillen karamellizálódik, ugyancsak remek alapanyag.
Idővel maga is felfedezi, hogy melyik kombináció illik Önhöz a legjobban. Így jön létre az Ön saját pácreceptje, amivel büszkélkedhet.
Van tippje a mártáshoz?
Száraznak találja a grillezett ételeket? Készítsen friss salátát és természetesen különféle mártásokat is a tálaláshoz. Keverje össze a növényi joghurtot fűszernövényekkel és sóval, és az alap mártás pillanatok alatt az asztalon van. Ha valami egzotikusabbra vágyik, válasszon például ajvárt, chutneyt, humuszt, vagy készítsen fokhagymás, chilis vagy kapros mártást.
Használja ki a modern grill kellékek előnyeit
A hozzávalók fontosak, ez nem kérdés. De ha igazán egyedi élménnyé szeretné tenni a grillezést, és olyasmit szeretne tálalni, amivel sehol máshol nem találkozhat, nézzen utána a grill kellékeknek. Találhat pizzaköveket, valamint speciális öntöttvas serpenyőket, amelyeket kifejezetten a grillen való használatra terveztek. A nyársak és a grill szerszámok szintén jól jönnek majd.
A gyomra és az ízlelőbimbói már felkészültek? Lásson hozzá a grillezéshez, és ezúttal próbálja ki másképp. Meglátja, biztosan élvezni fogja.