Tanácsokkal készültünk, hogy segítsünk kiválasztani az Önnek megfelelő grillt a széles választékból. Ismeri a gázgrill vagy az elektromos modell előnyeit és hátrányait?
Új grillt vásárolna? Mielőtt kiválaszt egy adott modellt, gondolja át, hogy milyen típusú grill felel meg az elvárásainak. Egy elektromos grill, egy gázra mködő opció vagy egy kültéri kandalló lesz a legjobb választás? Ha még kezdő a húsok, kolbászok vagy zöldségek sütésében, ne feledkezzen meg a praktikus kiegészítőkről sem. Néhány speciális eszköz nélkül szinte lehetetlen grillezni, míg más eszközök sokkal könnyebbé és élvezetesebbé teszik a grillezést.
Ha a klasszikus tűzrakóhely már nem elég Önnek, és praktikusabb, gyorsabb és egyszerűbb módot szeretne a különböző ételek elkészítésére közvetlenül a kertben vagy a teraszon, fontoljon meg egy másik megoldást. Sokféle grilltípus közül válogathat, különböző árkategóriában. A kerti tűzrakóhely hangulatának nincs párja, de a legtöbb különleges étel elkészítésére nem alkalmas.
Hogyan válasszuk ki az ideális grillt?
Népszerű megoldás az elektromos grill. Egyik fő előnye a sokoldalúság: nemcsak a szabadban, hanem otthon, a konyhában is grillezhet. Mindössze elegendő helyre és elektromos hálózatra van szüksége hozzá. Nem kell gázpalackot vagy faszenet vásárolnia, így nem történhet olyan, hogy kifogy az üzemanyag, miután befejezte a sütést. Egyszerűen csak csatlakoztassa a grillt egy konnektorba, és élvezze az elkészített étel illatát és ízét.
Ennek a típusnak a hátránya lehet a fa illatának és a tűznek a hiánya. Viszont elkerüli a füstöt, ezért otthon vagy az erkélyen is grillezhet. Ráadásul az ételek, amelyek nem szívták magukba a füstöt, egy kicsit egészségesebbek is lesznek.
Az elektromos grillek méretei általában beltéri használatra vannak tervezve, így helytakarékos változatokat is találhat. Egyes modellek még az asztalon is elférnek. Ezek olyan asztali modellek, amelyekről a kész ételt egyenesen a tányérjára teheti. Többnyire tehát hordozható és összecsukható grillekről van szó, amelyeket könnyedén magával vihet egy baráti partira vagy akár egy nyaralóba is.
Az elektromos grillnek azonban létezik egy terjedelmesebb változata is, amely nagyobb mennyiségű ételre is alkalmas. Kisebb teraszra vagy erkélyre is megfelelő. A fedél megakadályozza a hő távozását, és biztosítja az ételek gyorsabb elkészítését. Itt sem kell aggódnia az üzemanyag miatt: csak csatlakoztassa a konnektorba. Perceken belül kellően felmelegszik a grill, és máris elkezdheti a grillezést. De ne feledkezzen meg a grillfelület rendszeres tisztításáról.
A gázgrill szintén népszerű megoldás. Szinte azonnal használatra kész, és nem kell aggódnia a füst, a hamu vagy más rendetlenség miatt. Az elektromos grillezővel ellentétben nincs szükség a közelben áramforrásra, így a kert egy távoli sarkában is elkészítheti az ételt.
De ne felejtsen el ügyelni arra, hogy a gázpalackban legyen kellő mennyiségű töltelék - anélkül nem élvezheti a grillezett finomságokat. Ezért jó ötlet, hogy mindig legyen egy gázpalack tartalékban, és felváltva töltse fel őket. Ha gyakran grillez, a gázos változat olcsóbb lesz, mint a többi modell, mivel a propán-bután olcsó üzemanyag.
Előnyei közé tartozik a magas és állandó teljesítmény és a láng könnyű szabályozhatósága. Elég csak elforgatni a gombot, és a láng azonnal növekszik vagy csökken, ahogyan Önnek szüksége van rá. A szilárd tüzelőanyaggal működő modellekkel ellentétben teljes mértékben szabályozhatja a sütési folyamat intenzitását. Az egyetlen hátránya a magasabb kezdeti beruházás, mivel a gázgrillek általában drágábbak, mint más típusok. Ha azonban minőségi modellt választ, és nem hanyagolja el a karbantartását, hosszú évekig kitart.
Egy másik lehetőség a kültéri kandalló. Számos anyag közül választhat, a kő és a beton a legnépszerűbbek. A kandallók egy talapzatból, egy grillfelületből és egy kéményből állnak, amelyen keresztül a füst eltávozik. A kandalló falában barázdák találhatók, amelyekbe rostélyt helyezhet be, ha faszénen szeretne sütni. Következő lehetőség a nyílt tűz felett való sütés.
Kültéri kandalló
Egyes modellekhez füstölő is tartozik. A grillezésből vagy sütésből keletkező füst füstölésre van használva. Saját kolbászt, halat vagy húst füstölhet.
A szilárd tüzelőanyagra működő grillek különösen népszerűek, mivel az ételekben érezhető a tűz aromája. Az égő fa vagy az izzó parázs hangulata miatt sokan nem hajlandók kicserélni a grillt egy gázos változatra. A viszonylag alacsony ár is kellemesen meglepetésként fogja érni.
Ennek a kandallónak a hátrányai közé tartozik a hosszadalmas előkészítés, először hagyni kell a fát égni, majd szénnel megszórni, és várni, amíg elegendő hő keletkezik. A hő egyenetlen lehet, és időnként olyan láng keletkezik, amely gyorsan megégetheti a rostélyon lévő húst. A szén többszöri felhasználás esetén sem olcsó tüzelőanyag.
A faszenes kerti grillek komolyabb karbantartást igényelnek, a grillt minden használat után meg kell tisztítani, és el kell távolítani a tüzelőanyag-maradványokat. Ebben az esetben praktikus segítő a hamuporszívó.
Szereti a nyílt tüzet és a grillezett ételeket? Erre is van megoldás: egy nagy teljesítményű grill a steakek, hamburgerek, sajtok vagy grillezett zöldségek gyakori és egyszerű elkészítéséhez, és nyílt tűz a kedvenc kolbászai, kenyerei vagy a burgonya sütéséhez. Elég, ha a grill mellé egy hordozható tűzrakóhelyet is vásárol.
Alapvetően egy talapzaton álló fém üst, amelyben fával lehet tüzelni papír és faforgács segítségével. Egyes mobil tűzrakóhelyek ráccsal vannak felszerelve, és kis faszenes grillként is használhatók. A tűzrakóhely kiválasztásakor nézze meg az átmérőjét, a mélységét és a stabilitását is.
Bármilyen típusú grillt választ, nem nélkülözheti a praktikus tartozékokat, amelyek megkönnyítik a különböző ételek elkészítését. Szaftos hamburgereket tervez grillezni? Akkor fontolja meg egy speciális prés beszerzését. Ez segít az egyenletes húspogácsák elkészítésében. Biztosítja, hogy egyenletesen átsüljenek, ne essenek szét, illetve nem áll fenn a veszélye annak, hogy túl nyersek lesznek vagy megégnek.
Burgerprés
A nyársak elkészítéséhez jól jönnek a fémtűk. Ezekre könnyen fel lehet szúrni húst, zöldségeket, szalonnát, gombát és egyéb hozzávalókat. Ne fanyársakat használjon, mert ezek könnyen megégnek és szétesnek, hanem ezek helyett inkább tartós grill nyársakat szerezzen be. Bizonyos ételeket könnyebb grillező serpenyőn megpirítani. Egy öntöttvas serpenyőt például gázgrillen is használhatunk. Alkalmas például köretek, mártások, zöldségek és kisebb ételek elkészítésére.
A hőálló fogó szintén remek segítő. De ne feledkezzen meg a speciális kefékről és egyéb eszközökről sem, amelyek segítik a grill vagy a védőponyva tisztítását. Utóbbi védi a grillt az időjárás viszontagságaitól.
Élvezze a grillen vagy nyílt tűzön készített különféle ételeket. Válassza ki a megfelelő segítőt. Egy hagyományosabb faszéntüzelésű grill vagy egy praktikusabb gázgrill nyerte el a tetszését? Már most elkezdheti keresni a receptet a legjobb barbecuehoz.