Hogyan készül a legjobb grillcsirke? Egy kis gyakorlást igényel, és pillanatok alatt kész lesz

2024. szeptember 25 ∙ 5 perc olvasás

A grillcsirke kétségtelenül az egyik legnépszerűbb grillezett étel. Talán azt gondolja, hogy bárki feldobhatja a csirkét a grillre, és szaftos csemegét varázsol belőle. De vigyázat - ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ha nem akar száraz vagy megégett darabokat rágcsálni, fontos, hogy kövesse a megfelelő folyamatot. Elmondjuk, hogyan válhat a grillezés mesterévé.

Csirke grillezése lépésről lépésre

Kíváncsi, hogy a csirke melyik része a legalkalmasabb a grillezésre? Biztosíthatjuk, hogy teljesen mindegy. Grillezhet egész csirkét, combot vagy csirkemellet. Egyszóval csak Önön múlik, hogy mire esik a választás. Az alapszabály azonban a pác, ami a csirke esetében nagyon fontos. A csirke önmagában ízetlen, és könnyen kiszáradhat. Ezt pedig tényleg nem szeretné!

Pszt, mi tudjuk, hogyan kell kockázat nélkül grillezni a csirkét!

Gondolt már arra, hogy a csirke grillezése néha veszélyes is lehet? Ez nem csak a grillezésre vonatkozik, hanem általában a csirkével kapcsolatban fontos, hogy a vásárlástól az elkészítésig körültekintő legyen. Győződjön meg róla, hogy a hús nem büdös, nem járt le a szavatossági ideje.

A baromfihús szavatossági ideje meglehetősen rövid. Ezért érdemes legkésőbb a vásárlást követő napon elfogyasztani, vagy lefagyasztani. 

A hús bepácolása pillanatok alatt kész. Vágja fel a húst, fűszerezze tetszés szerint, öntsön rá elegendő olajat, és adhat hozzá fokhagymát is. A bepácolt húst tegye a hűtőbe, és hagyja pihenni. És kész! Most már rátérhetünk magára a grillezésre. A jól átsült de szaftos hús elkészítése nem is olyan nehéz, ha tudja, hogyan kell csinálni!

Tipp a nagyszerű páchoz

A grillezett csirkemellekhez készítsen olyan pácot, ami igazán ütős lesz.

Mire lesz szüksége?

Hozzávalók:

100 ml olívaolaj,
3 evőkanál citromlé,
3 evőkanál szójaszósz,
2 evőkanál balzsamecet,
50 g barna cukor,
3 gerezd fokhagyma (apróra vágva),
1 evőkanál Worcester-szósz,
1 kg csirkemell,
só,
frissen őrölt bors.

Keverje össze az olívaolajat, a citromlevet, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a fokhagymát, a worcestert, a sót és a borsot. Villával megszurkáljuk a csirkemelleket, tálba tesszük, ráöntjük a pácot, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük. 

Grillezés után megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel, és meglocsolhatjuk citromlével.

A csirke grillezésének szabályai

Ahhoz, hogy a grillezett csirke igazán finom legyen, be kell tartania néhány szabályt. Ha betartja őket, gyorsabban elkészül, minthogy háromig számolna! Mit tehet tehát azért, hogy a hús ne legyen száraz, ne égjen meg, viszont jól átsüljön? Pszt, mi segítünk.
  • Grillezés előtt legalább egy órát hagyja a húst a pácban állni.
  • Mielőtt a húst a grillre tenné, törölje le a pácot.
  • Tisztítsa meg jól a grillrácsot, és enyhén kenje be olajjal. Ez megakadályozza, hogy a hús a rácshoz tapadjon.
  • Győződjön meg róla, hogy a grill megfelelően forró. A tökéletes hőmérséklet 160-180 °C.
  • A rostély távolsága a parázstól szintén fontos. Így közepes hőmérsékletet ér el, ami ideális a sütéshez.
  • A húst csak a grillen kenje be a páccal ismét. Először dobja a csirkét a grillre, és körülbelül tíz perccel azelőtt, hogy levenné a grillről, kenje be a páccal. Ez tökéletesen szaftos húst fog eredményezni. A grillezés során végig kenegetheti, minél jobban odafigyel a húsra, annál finomabb lesz.
  • A húst mindkét oldalról öt percig grillezze zárt fedővel. A hosszabb grillezés fedő alatt egy egész csirke esetében előnyösebb.
  • Ha szárnyakat szeretne grillezni, akkor grillezze őket közvetlen hőn a grill közepén két percig mindkét oldalon. Ezután tegye őket oldalra, és grillezze őket közvetve fél órán át
  • A grillezett csirkemell gyorsabban megsül, ezekhez elég, ha nyitott grillen 5-6 percig grillezi őket mindkét oldalon, majd hagyja, hogy a grill szélén süljenek készre.
  • Kész is! Ezután csak vegye ki, hagyja pihenni, és tálalja az éhes vendégeknek. A siker garantált!

A kész grillezett húsnak jól átsültnek kell lennie - nem véresnek! A belső hőmérsékletnek legalább 77 °C-osnak kell lennie. Csak így lehet megelőzni a különböző paraziták és kórokozók jelenlétét, amelyek elronthatják az étel élvezetét.

Mit kell elkerülni?

  • A grillezés időigényes. Nem kell folyton bökdösni és forgatni a húst. Felejtse el a villát, az szó szerint a szaftos hús gyilkosa. A forgatáshoz nagyszerű a forgató vagy a fogó.
  • Gyakori hiba a túl magas hőfokon való grillezés. Egyáltalán nem igaz, hogy minél magasabb a hőfok, annál gyorsabban átsül a hús.
  • Ne feledje, hogy a húst grillezés előtt egy kicsit hagyni kell pihenni, miután kiveszi a hűtőből. Fél óra is elég. Ne aggódjon, ennyi idő alatt semmi sem fog történni a hússal.
És most már csak az maradt hátra, hogy jó étvágyat kívánjunk!

Ne maradjon le a kedvezményekről és az újdonságokról

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre

kedvezmények

kiárusítás

újdonságok

A hírlevélről bármikor leiratkozhat