Saját füstölőre vágyik, de nincs elég hely a kertjében, hogy megépítse? Erre a füstölővel ellátott grillsütők nyújtanak megoldást, amelyek kombinálják kedvenc grillezését a füstöléssel. Vendégeit számos más finomsággal is elkápráztathatja. Szóval, mi lesz a menüje?
A füstölővel ellátott grilleknek több típusa létezik. Ezek természetesen különböznek a grill a mérete és a füstölő kapacitása szerint. Abban is van különbség, hogy mivel gyújthat be. Választhat elektromos, gáz-, faszén- vagy fatüzelésű grillek közül. Ezek számos étel füstölésére alkalmasak: sajt, hús, kolbász és egyéb felvágottak, hal stb..
Az összes említett grilltípus megtalálható füstölővel is. A különbség nemcsak az elégetett nyersanyagban, hanem a végeredményben, azaz az étel ízében is megmutatkozik. A grillekhez hasonlóan a faszén- vagy fatüzelésű grillek adják a legerősebb füstös ízt az ételnek. Ezzel szemben az elektromos vagy gázgrillben történő ételkészítés egészségesebbnek bizonyul. E két lehetőség esetében az erősebb füstölési hatás érdekében füstölő dobozok használhatók, amelyeket közvetlenül az égőre vagy a rostélyra helyeznek.
A füstölővel ellátott grill a közvetett grillezés elvén működik. Ezért mindig tartalmaz egy úgynevezett kéményt és egy tűzteret (az égés helye). Az ételek általában alacsonyabb hőmérsékleten készülnek. A grillt nemcsak meleg és hideg füstölésre, hanem kenyér vagy pizza sütésére, lassú főzésre és a hőmérséklet fenntartására is használhatja. Ráadásul a lassabb sütési sebességnek köszönhetően egyszerre nagy húsdarabokat is füstölhet anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy azok kiszáradnak vagy nem lesznek eléggé átsütve.
A második lehetőség az úgynevezett vízgrill, ahol vízfürdőben füstölünk. A füstöléshez hőt és füstöt használnak. Az előző típussal ellentétben ebben az esetben nem keletkeznek káros anyagok. A füstös aroma intenzitása azonban alacsonyabb.
A füstölővel ellátott grill kiválasztásakor is elengedhetetlenek az ellenálló anyagok és a stabil konstrukció. A grillek általában acéllemezből készülnek, amelyet speciális bevonattal kezelnek, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek és az időjárás viszontagságainak.
A füstöléshez igazán jó minőségű felszereléssel rendelkező grillre van szükség. Annak érdekében, hogy a hőmérsékletet a néha több órán át tartó füstölés alatt is ellenőrizni lehessen, fontos, hogy a grill beépített hőmérővel rendelkezzen. A nagyobb grillek esetében fontos, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében kerekeik is legyenek. Szüksége lesz továbbá bőséges tárolóhelyre, kivehető rostélyra (tapadásmentes anyagból), tálra a zsír lecsöpögéséhez. Kell egy fedél is, szellőzőnyílásokkal, hogy szabályozni lehessen a hő intenzitását.
LOKOMOTIVA AVENBERG BBQ PREMIER Kerti grill füstölővel
Ha egy jó neves gyártótól származó minőségi, faszéntűzelésű grillt választ, akkor a kialakítás tekintetében nem talál hátrányt. Az egyetlen negatívum a füstölő kapacitása lehet. Mivel egy kettő az egyben készülékről van szó, a füstölőt nem arra tervezték, hogy egyszerre nagy mennyiségű ételt füstöljön. Ha nagy mennyiségben szeretne füstölni, szerezzen be egy önálló füstölőt.
Tudta, hogy ma már önálló elektromos füstölők is kaphatók? A digitális füstölő figyeli a füstölési időt, és tudatja Önnel, hogy mikor van kész. A gőz és a faforgács elvén működik. Csak kültéren használható, és érdekes, időtálló dizájnnal rendelkezik. Így füstölés közben mással is foglalkozhat, nem kell állandóan szemmel tartania az ételét, hogy az ne legyen száraz vagy nyers.
TIPP: A füstölt ételek ízét és aromáját a felhasznált fafajták is befolyásolják. Ideális esetben keményfát, például tölgyet, bükkfát vagy nyírfát kell használni. Ha a füstölési folyamat végén fűrészport adunk hozzá például szilvafából, almafából vagy körtefából, az különösen illatos és egzotikus aromát kölcsönöz az ételnek.
Szeretné, ha a füstölt finomságai hírnévre tennének szert a barátai és a családja körében? Jól fűszerezze és pácolja be az ételeket. Ez adja meg nekik a megfelelő ízt! Füstöléskor több só hozzáadása is ajánlott, szemben a húsok és más ételek grillezésével.